35 C
Chișinău
marți, 16 iulie 2024

Zhongzhi Enterprise Group din China e KAPUT ! Datorii de 64 de miliarde de dolari

Must read

Zhongzhi Enterprise Group din China și-a declarat falimentul, după un an catastrofal în care a stârnit temeri că a doua economie a lumii se confruntă cu un „moment Lehman”.
Financial Times notează că Zhongzhi, fondată în 1995, a devenit unul dintre cei mai mari finanțatori nebancari din China. Interesele sale de afaceri au cuprins servicii financiare, gestionarea averilor, minerit și vehicule electrice.
Căderea grupului evidențiază problemele masive, și uneori ascunse, ale datoriilor, în timp ce planificatorii de stat încearcă să elimine părțile mai riscante ale sistemului financiar chinez și să promoveze o creștere mai durabilă.

 

O bancă „din umbra” , jucător important în industria bancară chineză,  a depus cerere de faliment pe motiv că nu și-a putut plăti datoriile. Vineri, un tribunal din Beijing a acceptat cererea Zhongzhi Enterprise Group (ZEG), care a împrumutat miliarde firmelor imobiliare din China si Asia.

Oficialii chinezi au lansat o investigație privind „suspectarea unor infracțiuni ilegale” împotriva companiei în noiembrie. A urmat rapoarte conform cărora ZEG a declarat că este în insolvență.

Grupul aflat în dificultate le-a spus investitorilor într-o scrisoare din noiembrie că pasivele sale – până la 64 de miliarde de dolari (50,6 miliarde de lire sterline) – și-au depășit activele, estimate acum la aproximativ 38 de miliarde de dolari.

Vineri, un tribunal din Beijing a publicat o declarație pe rețeaua de socializare WeChat în care spune că „activele ZEG sunt insuficiente pentru a plăti toate datoriile și, în mod clar, îi lipsește capacitatea de a le rambursa integral”.

ZEG este un jucător important în industria bancară din umbră din China, un termen pentru un sistem de creditori, brokeri și alți intermediari de credit care nu se încadrează în domeniul bancar reglementat tradițional.

Sistemul bancar din „umbră”, care nu este reglementat, nu este supus acelorași tipuri de restricții de risc, lichiditate și capital ca băncile tradiționale.

Împrumuturile informale au existat întotdeauna în economia Chinei, dar banca umbră a luat amploare în urma crizei financiare globale din 2008, când creditul era limitat.

Zhongzhi Enterprise Group: Chinese shadow bank files for bankruptcy

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Financiarul Moldova ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura