Ziarul Financiar a organizat împreună cu Banca Transilvania prima Conferinţă la Chişinău: Republica Moldova – România. Investiţii, comerţ, finanţare. Topul exportatorilor din Republica Moldova: primii 20 au peste un sfert din totalul livrărilor

0
53

Ziarul Financiar a început o serie de articole despre indicatorii economici şi de business ai Republicii Moldova, cifre prin care se conturează o imagine de ansamblu a mediului de afaceri de peste Prut ♦ În ediţia de astăzi, ZF analizează exporturile ♦ La Chişinău, ZF organizează pe 12 iulie împreună cu Banca Transilvania şi Victoriabank o conferinţă dedicată businessului din Republica Moldova. 

Exporturile de bunuri ale Re­pu­blicii Moldova au ajuns anul tre­cut la 2,43 mld. dolari, în creştere cu 19% faţă de anul precedent, arată călculele ZF făcute pe baza datelor de la Biroul Naţional de Statistică (BNS) publicate pe site-ul statistica.md.

Cu toate acestea, balanţa comercială nu a fost echilibrată, impor­turile Republicii Mol­dova fiind în con­ti­nuare aproape de două ori mai mari decât exporturile.

Astfel, deficitul co­mercial a ajuns anul trecut la peste 2,4 mld. dolari, cu 21% mai mare decât în anul pre­cedent.

Cea mai mare pon­dere în exporturile Republicii Moldova o deţin produsele ali­mentare şi ani­ma­lele vii ( 25%), urmate de articole manu­facturiere diverse (22%) şi de maşini şi echipamente pentru transport (17,8%). Comparativ, în România cea mai mare pondere în exporturi o deţin automo­bi­le­le şi componentele auto, Automobile Dacia fiind cel mai mare exportator.

https://www.zf.ro/companii/ziarul-financiar-organizeaza-impreuna-banca-transilvania-prima-conferinta-chisinau-republica-moldova-romania-investitii-comert-finantare-topul-exportatorilor-republica-moldova-primii-20-au-peste-17345056

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here