Japonia este interesată să investească în Republica Moldova

0
66

„Interesul Japoniei de a oferi echipamente de înaltă calitate şi a identifica parteneri de colaborare, denotă credibilitatea reformelor guvernamentale şi dovada că Moldova este orientată spre dezvoltarea mediului de afaceri şi atragerea investiţiilor străine în ţară noastră”. Afirmaţia a fost făcută astăzi de Iulia Costin, Secretar general de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, la deschiderea panelului Ziua Japoniei din cadrul evenimentului „Moldova Automotive Days 2018”.

Totodată, Iulia Costin a participat şi la deschiderea Laboratorului metrologic de măsurat la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), unde compania japoneză Mitutoyo a donat o maşină de măsurat în coordonate, manuală, tip Crysta Plus M443. Maşina realizează măsurări cu pas digital de 0.0005mm şi acurateţe de (3.0+4L/1000) μm, şi este considerată de specialiştii din domeniu drept una dintre cele mai performante şi eficiente maşini din această categorie. De asemenea, compania Mitutoyo a donat un calculator pe care rulează MCOSMOS, un software de înaltă performanţă, utilizat pentru măsurarea şi analiza elementelor geometrice ale pieselor fabricate. Specialiştii companiei Mitutoyo şi-au asumat instalarea şi calibrarea maşinii, precum şi instruirea cadrelor didactice care vor utiliza acest echipament.

Secretarul general de stat a mulţumit partenerilor japonezi pentru echipamentele de înaltă calitate oferite UTM, în valoare de circa 15 mii de euro, dar şi pentru asistenţa tehnică necesară instruirii cadrelor didactice care vor utiliza acest echipament. „Acest utilaj va servi drept suport şi pentru mediul de afaceri, pentru măsurări de înaltă precizie, iar colaborarea dintre mediul academic, instituţiile guvernamentale şi antreprenori va deschide noi posibilităţi de utilizare a tehnologiilor moderne de ultimă generaţie, noi posibilităţi de parteneriate de investiţii moldo-japoneze avantajoase, de formare a cadrelor performante şi crearea noilor locuri de muncă”, a subliniat Iulia Costin.

Prezent la eveniment, Shingeyuki Sasaki, preşedintele  Mitutoyo Europe, a menţionat că Moldova a înregistrat rezultate economice palpabile, în special în dezvoltarea industriei IT, telecomunicaţii, automotive şi prelucrarea utilajului. De asemenea, preşedintele  Mitutoyo a notat că Japonia este interesată să dezvolte parteneriate cu Republica Moldova, care oferă oportunităţi investiţionale atractive şi concurenţă loială.

În cadrul Zilei Japoniei s-a desfăşurat şi Forumul B2B, unde circa 40 de companii autohtone şi şapte companii  japoneze au negociat şi identificat parteneri de colaborare, posibilităţi de dezvoltare a unei afaceri, precum şi oportunităţi bilaterale investiţionale în domeniul IT, telecomunicaţii, automotive.

tvrmoldova.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here