EuropaLibera.org : Economia moldoveană în creştere, dar rămâne vulnerabilă la şocurile externe

0
66

Expertul Băncii Mondiale Marcel Chistruga constată că alegerile parlamentare din 2019 vor determina o expansiune a cheltuielilor publice, cel puţin, pe termen scurt.

Banca Mondială prognozează o creştere „solidă” a economiei moldovene, în medie cu 4 procente, în următorii doi ani. Acesta creştere se va datora majorării remitenţelor, dar şi a consumului pe fundalul majorării salariilor. Totuşi, creşterea economică, bazată pe consum, rămâne nesustenabilă, motiv din care experţii Băncii Mondiale recomandă autorităţilor moldovene să facă reforme structurale profunde.

Banca Mondială şi-a revizuit cu un punct rata de creştere a economiei moldovene în acest an, de la 3,8%, cât prognoza anterior, la 4,8%. Economia s-a fortificat puternic, mai cu seamă în trimestru al doilea al anului, depăşind 5 la sută, a menţionat expertul Băncii Mondiale Marcel Chistruga. El a enumerat factorii ce au determinat acest salt al economiei:

Marcel Chistruga
Marcel Chistruga

„Este determinat de creşterea consumului privat şi a formării de capital. Dacă vorbim de consum, acesta având la bază creşterea puternică a remiterilor şi salariilor. Salariile au crescut în prima parte a anului, în termeni reali, cu 1,5 la sută. E o cifră importantă. Pe fundalul unei inflaţii mai reduse, consumul a crescut cu 3,8 la sută în prima parte a anului. Un factor pozitiv e creşterea formării brute de capital. Avem o creştere de 7,2 la sută. Factorul persistent sunt stocurile care au contribuit cam cu jumătate din contribuţia totală a formării de capital la creşterea economică.”

mai mult la :  www.europalibera.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here