14.4 C
Chișinău
miercuri, 24 aprilie 2024

Radu Hossu: Contraofensiva 13 Iunie 2023

Must read

Rezumatul de noapte (13.06 ora 04:30):
1. Contraofensiva:
Axa Zaporojie (nu o voi mai împărți azi în mai multe axe de atac) rușii au încercat recucerirea Makarivkăi, eliberată pe 11.06 de ucraineni. au eșuat. În sud de Robotyne Armata Ucraineană a distrus o coloană de blindate venite dinspre est (probabil din zona Herson Oblast-Nipru);
– Contraofensiva continuă precum pare să fie plănuită. Minuțios, fără avansuri rapide de dragul PR-ului, ci cu atenție la detalii și cu atenție la viețile militarilor și civililor ucraineni;
– Pe ambele axe (Orihiv-Tokmak-Melitopol) și Velyka Novosiislska-Polony(presupun)-Mariupol Armata ucraineană avansează. Mai încet decât în primele zile. Nu pentru că au întâmpinat rezistență, ba chiar opusul, multe localități au fost părăsite de ruși, ci pentru că aceste contraatacuri au o valoare tactică importantă: scoaterea la suprafață a cât mai multor puncte vulnerabile în apărarea rușilor, înainte ca Armata ucraineană să ajungă la cea mai importantă linie de apărare, care acum este la 10-15 km distantă;
– Pe ultima hartă a trupelor pe care am văzut-o la o sursă (deschisă, deci nimic secret) de încredere, câteva dintre brigăzile „The Nine” – Cele Nouă de Asalt, sunt în spate, pregătite. Singurul lucru care-mi vine în minte acum, gândindu-mă când ele vor intra în luptă este refrenul lui Max Barskih: „We attack, we don’t play, don’t F@ck with Ukraine!”;
– Surse (ATENȚIE – neverificate încă) spun că rușii au minat combinatul de amoniu „Titan” din Crimeea. Aceasta ar fi o catastrofă care ar intra (în opinia mea) sub interdicția de a folosi arme de distrugere în masă CBRN (Chimic, Biologic, Radioactiv, Nuclear). Un astfel de nor chimic, ar putea ucide mii și mii de civili, mai ales vorbitori de limbă rusă sau chiar ruși (atât de mult preț pun rușii pe viața cetățenilor lor) și ar pune în pericol absolut toată biosfera Peninsulei Crimeea. De ce ar face asta? Pentru motivul: „Dacă noi nu putem avea Crimeea, atunci să nu o mai aibă nimeni”, la fel cum au făcut cu barajul de la Nova Kakhovka.
Bătălia pentru Bakhmut:
– Avansul ucrainenilor a încetinit în interiorul orașului, însă la sud, Batalionul 3 Azov continuă avansul spre Andriivka, iar la nord continuă avansul. Cu o viteză redusă față de acum câteva zile. Însă după cum am spus, repet, nu cred că Bakhmut este obiectivul principal în acest moment. Ucrainenii atacă îndeajuns încât să-i țină pe poziții pe ruși, în același timp având grijă să aibă pierderi cât mai puține.
2. Războiul informațional:
IMPORTANT: Repet asta până îmi vine acru și o să vă săturați de mine (mai ales celor care încă nu realizează asta): acesta nu este un joc pe calculator. Oameni reali mor din cauza invaziei ilegale a rusiei.
Nu comentăm un meci de fotbal. Ci comentăm eliberarea de sub ocupația ilegală a rusiei, a unor teritorii suveran recunoscute internațional de tot mapamondul ca fiind ale Ucrainei. Ei plătesc cu sânge. Noi plătim unii cu donații, alții dau like-uri, interacționează și se luptă pe frontul informatic, alții dau share-uri, toate având rolul lor extrem de important.
Căci tot vorbeam de asta, vă rog să continuați să dați un like, chiar dacă nu vă este în obișnuință, dacă găsiți valoare în aceste rezumate. Să interacționați printr-un comentariu la aceste postări și cel mai important: să distribuiți informația. România este un câmp de luptă pentru rusia, care o vrea destabilizată de troli, de manipulări și minciuni.
Suntem cu toții soldați în acest război și dacă rezumatele mele ajută la lupta cu manipulările rusiei, atunci sper că merită efortul unui like/comentariu/share. De când ați început să faceți asta, de câteva zile, din ce în ce mai multă lume îmi spune că postările mele au reapărut în facebook-ul lor, asta înseamnă că manipularea rusă începe să-și piardă din putere. Practic „eliberăm” România de minciuni și manipulare. Dar asta înseamnă efort constant.
3. Manipularea rusă și ajutorul SUA:
– Surse (ATENȚIE!) din administrația SUA anunță că în următoarele zile vor oferi noi ajutoare militare însemnând Bradley-uri și Strykere care să le schimbe pe cele pierdute în primele zile ale contraofensivei, alături de muniție pentru sistemul antiaerian NASAMS și cred că urmează încă o tură de HIMARS-uri. Presimt că ne apropiem de momentul în care SUA va trimite ATACAMS – rachete de înaltă precizie, lansate de la sol (spre deosebire de Storm Shadow), cu o rază de atac de 300 km.
– Două din tancurile Leopard 2 A6 pe care le-au prezentat ieri ca fiind distruse de dronele Lancet rusești, erau de fapt unul din lemn și celălalt decoy (nu-mi vine în minte traducerea la ora asta) din metal, dar niciunul nu erau tancuri adevărate.
3. rusia:
– Șoigu (pe surse) a anunțat că interzice orice fel de voluntari în armata rusă, toți intrând sub jurisdicția Ministerului Apărării rus, condus de el. La această informație Prigojin a răspuns direct: „Dacă Șoigu va încerca să subordoneze Wagner, va muri”. Aceasta este o linie roșie pe care Prigojin a trecut-o. De aici Putin va avea de ales între cei doi.
– În același timp, pe internet, plecat de la surse ruse, Gherasimov ar fi fost retras de la conducerea armatei de către Putin.
Niciuna dintre cele două informații (exceptând răspunsul clar a lui Prigojin) nu sunt încă confirmate. Dacă însă ele sunt adevărate, rusia luptă pe două fronturi: în Ucraina și acasă. Spuneam acum câteva luni, după contraofensivele ucrainene de succes din Harkiv și Herson: rusia a pierdut războiul.
Asta nu înseamnă că Ucraina a câștigat. Sunt două concepte diferite. Însă un lucru este sigur: rusia a pierdut deja acest război. Acum doar depinde cât de tare îl va pierde și dacă Ucraina va câștiga total (însemnând măcar revenirea la granițele de dinainte de 24 februarie + regiuni administrative speciale în Crimeea – în caz că nu o vor elibera și cele două regiuni din Lugansk și Donetsk Oblast).
4. Catastrofa din Herson și ajutorul vostru:
– IMPORTANT! Am închis campania de donații pentru Herson.
Nu pentru că nu ar fi nevoie de infinit mai mulți bani, ci pentru că sunt de unul singur și trebuie să știu pe ce bani mă bazez azi (Marți, când intră banii celor care au trimis prin intermediul băncilor ajutor ieri, Luni), căci în funcție de suma strânsă voi ști ce și cât pot cumpăra pentru a-i ajuta pe cei atât de greu loviți de calamitatea ter0ristă produsă de rusia.
– Astăzi am vorbit direct cu viceprimarul (Editare: PRIMARUL!) Hersonului, care este femeie (căci așa sunt naz*știi, pun femei în funcții publice de putere, nu? – sunt ironic la adresa manipulării rușilor cu „denaz*ficarea) pe numele ei Halyna (Alina) Luhova, care vă mulțumește tuturor pentru ajutorul acordat prin donațiile voastre. Mi-a trimis o listă de ajutoare necesare. Unele dintre ele pot fi îndeplinite doar la nivelul fondurilor locale sau guvernamentale, căci este vorba de țevi de km întregi.
Însă mi-a trimis și o listă cu ajutoare pe care le voi putea procura din banii dumneavoastră și care vor face o mare diferență în salvarea vieților de acolo.
– După Mykolaiv, care în toamnă anul trecut a trimis o scrisoare oficială de mulțumire vouă și Herson vă mulțumește. Voi sunteți cu adevărat ambasadorii României. Celor cărora le este frică de o Ucraină PREA puternică după război le spun atât: mai bine să ai un aliat puternic, decât un stat neutru. Astfel, prin ajutorul vostru vă asigurați că oficialitățile înțeleg ceea ce fac românii pentru ei, în cele mai grele momente!
– Am vorbit cu Directoarea Fundatia FAN Courier care mi-a pus la dispoziție orice fel de transport pe teritoriul României pentru a ajunge ajutoarele în vama cu Ucraina. Le mulțumesc enorm pentru asta. Căci o fac gratuit! De acolo ele vor fi preluate de ucraineni. Eu voi fi 100% din timp cu ele, pentru a mă asigura că ele vor ajunge exact acolo unde trebuie. La fel cum am făcut cu mașina de pompieri din Bakhmut, cu Ambulanțele – care deja salvează oameni pe linia frontului, dar și în zona Cernăuți – adică pe românii noștri de acolo, la fel cum voi face cu Spitalul Oleg Gubal, care este aproape de inaugurare.
– De azi începe calvarul puzzle-ului logistic. Puține ore de somn, stres continuu pentru a fi sigur că lucrurile ies cum trebuie. Pregătire pentru ceea ce voi vedea acolo. Această pregătire înseamnă cumpărarea de echipament de protecție anti infecții, pregătire emoțională și psihică pentru că voi merge în zona periculoasă CA VOLUNTAR (atenție televiziunile care rastalmacesc cuvintele mele) pentru a-i ajuta pe cei în cea mai mare nevoie: civilii de pe flancul încă controlat de ruși, unde mai au sniperi, artilerie și o foarte mică parte a infanteriei. Sunt cei care omoară salvatorii în bărcile de salvare. Promit să am grijă și promit că mă voi întoarce întreg!
Poza pe care o vedeți este în continuare la intrarea din Bakhmut dinspre Ivanivske, autocolant lipit pe semnul „Bakhmut”. Este semnul că Românii sunt alături de Ucraina. Mult mai mulți decât sunt aici pe pagină! Aceast autocolant va fi pe majoritatea produselor pe care le voi distribui în Herson și în localitățile din jur.
Din dragoste, de la Români! Pentru libertate! Pentru curajul de a lupta cu „a doua armată din lume”. Pentru viitor. Pentru viață. Cel mai de preț cadou pe care l-am primit în lumea asta!
Vă mulțumesc mult tuturor pentru ajutorul din această campanie (care evident, va avea și un raport detaliat al donațiilor, ca la cea trecută). Mă înclin în fața voastră și totuși repet ceva: continuați să dați like, să comentați în comentarii (orice, nu doar „Slava Ukraini”) și să distribuiți. Nu pentru mine, cum am spus. Ci pentru că suntem fiecare soldați pe frontul informațional!
Slava Ukraini!
- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Financiarul Moldova ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura